Aurinkosähkö tulee

Teksti: Pekka Hietala

Itsetuotettu aurinkosähkö kannattaa käyttää kodissaan, sillä sen myyminen energiayhtiölle on kannattamatonta toimintaa.

Aurinko tuottaa sähköä

Aurinkosähkön hyödyntäminen on monelle valtakunnanverkon tavoittamattomissa olevalle kesämökkiläiselle ainoa tie mukavuuksiin.

Jo pienemmällä 100-500W tehoisella paneelilla saa led- valaistuksen, kännykät ja tablettitietokoneet ladattua ja jalkapallon maailmanmestaruusottelut välitettyä niemennotkelmaan.

500W aurinkosähköpaneelisto

500W aurinkosähköpaneelisto

Omakotitaloissa sähköverkkoon liitettyjä aurinkosähköjärjestelmiä on jo myös käytössä ja määrä kasvaa jatkuvasti.

Keskimääräinen kokoluokka omakotitaloissa on noin 2kW mutta jopa yli 5kW järjestelmiä on jo käytössä ja lisää rakenteilla.

Myös energiayhtiöt markkinoivat aurinkosähköjärjestelmiä asennuspalveluineen.

Itsetuotettu sähkö käytetään ensisijaisesti omaan tarpeeseen ja mahdollisuus on myydä ylimäärä sähköyhtiölle.

Vaikka tätä myyntioptiota tuodaan esille markkinoinnissa aktiivisesti, on syytä muistaa että korvaus tuotetusta sähköstä on täysin marginaalinen.

Sähköyhtiö maksaa sähköstä vain pörssisähkön hinnan, joka on noin  3,5 snt/kWh. Sähkön hinta asiakkaalle (energia + siirto + verot) on tällä hetkellä noin 13snt/kWh.

Esimerkiksi hinnaltaan noin 5000 euroa maksavan 2000W aurinkosähköjärjestelmä tuottaa vuodessa sähköä noin 1900kWh. Jos puolet tästä tuotosta voidaan käyttää itse, tarkoittaa se 123,5 euron säästöä sähkölaskussa vuodessa.

Sähköyhtiön maksama korvaus verkkoon tuotetusta ylijäämäsähköstä on siis 33,25 euroa. Tällä yhteensä 157 euron vuosituotolla laitteiston koroton takaisimaksuaika on noin 30 vuotta, jota pidetään jokseenkin nykyisten aurinkosähköpaneelien elinkaaren pituisena aikana. (Laskelmassa käytetty lähde Motiva Oy).

Kaikesta tuotetusta ylijäämäsähköstä energiayhtiöt eivät välttämättä maksa mitään, sillä esimerkiksi Helsingin energian aurinkosähkön ostosopimuksessa on pykälä, joka rajaa ostosähköstä maksettavan summan vain 19,9 euroon kuukaudessa.

 Tuotto maksimissa kun käyttö minimissä

Aurinkosähkön tuotanto on kausiluonteista. Eniten sähköä saadaan kesäkuukausina ja päiväsaikaan. Yleensä juuri tuolloin kuitenkin sähkön kulutus on pienimmillään.

Helsingin suvilahteen on rakenteilla peräti 300kW aurinkosähkövoimala. Kuva. Helsingin energia.

Helsingin suvilahteen on rakenteilla peräti 300kW aurinkosähkövoimala. Kuva. Helsingin energia.

Käyttäjä kuitenkin hyötyisi eniten käyttäessään kaiken mahdollisen aurinkosähkön itse ja syöttäessään mahdollisimman vähän sähköä verkkoon.

Niinpä esimerkiksi pesukonetta ja muita runsaasti energiaa kuluttavia laitteita kannattaisi käyttää aurinkoiseen päiväaikaan ilta-ajan sijaan.

Ongelmaksi muodostuu se, että sähkön kuluttajat ovat tyypillisesti päiväsaikaan poissa kotoa (työssä tai koulussa) ja sähkölaitteiden valvomaton käyttö (pesukone tai astianpesukone) on paloturvallisuusriski.

Tämän kannattamattomana myytävän ylimäärätuotannon varastointi omaan käyttöön olisi yksi ratkaisu mutta verkkoon kytketyissä aurinkosähköjärjestelmissä ne ovat vielä harvinaisia.

Varastoinnin tarve on kuitenkin suhteellisen vähäinen, koska silloin kun oma aurinkosähköjärjestelmä ei tuota energiaa, voidaan verkon kautta ostaa muualla tuotettua energiaa. Lisäksi akut ovat vielä kalliita verrattuna verkkosähkön käyttöön.

 Vaihe ratkaisee

 Verkkosähkö koostuu kolmesta vaiheesta, jotka syöttävät sähköä aallon muotoisella vaihtojännitteellä siten, että vaiheiden aallonharjat ovat kolmasosasyklin päässä toisistaan. Useimmat kodin sähkölaitteet on kytketty vain yhteen vaiheeseen, eli ne ottavat sähköä yhdestä näistä kolmesta mahdollisesta lähteestä.

3-vaihe invertteri

3-vaihe invertteri.

Pienet (n. alle 3 kWp:n) aurinkosähköjärjestelmät kytketään yleensä yhteen vaiheeseen (kolmesta mahdollisesta) 1-vaiheisella invertterillä. Tällöin aurinkosähkö ohjautuu juuri siihen vaiheeseen kytketyille laitteille, eivätkä kahteen muuhun vaiheeseen kytketyt sähkölaitteet pysty hyödyntämään aurinkosähköä.

Tilanne voi muodostua sikäli nurinkuriseksi, että 1-vaiheisessa kytkennässä on mahdollista, että aurinkosähköön kytketty vaihe syöttää sähköä verkkoon (4snt/kWh hinnalla) samaan aikaan kun kaksi muuta vaihetta ottavat sähköä verkosta (13snt/kWh hinnalla).

Vaiheiden netotuksessa on mittarikohtaisia eroja mutta yhteen vaiheeseen kytketyt aurinkopaneelit kannattaa kytkeä sellaiseen vaiheeseen, jossa on mahdollisimman tasainen sähkön kulutus tai eniten kulutusta päiväsaikaan. Suuret aurinkosähköjärjestelmät kytketään 3-vaiheisen invertterin välityksellä kaikkiin kolmeen vaiheeseen, jolloin aurinkosähkö palvelee kohteen kaikkia sähkölaitteita mutta inventterin hankinta lisää laitteiston investointikustannuksia.

Omakotitaloissa voidaan käyttää sekä 1-vaiheista että 3-vaiheista kytkentää. Siksi paneelien ja inverttereiden tehoja ja kustannuksia kannattaa pohtia ennen laitehankintoja myös tältä kannalta.

Seurantakohteesta konkreettisia kokemuksia

Motiva Oy:n seurantakohteena olevaan Helsinkiläisen omakotitaloon (sähkönkulutus 16 000 kWh/v) asennettiin vuonna 2012 aurinkosähköjärjestelmä (vuosituotanto noin 1400kWh). Aurinkosähkö käytetään kotitaloussähkönä ja käyttöveden lämmitykseen. Ylijäämä myydään verkkoon. Tuotannosta noin puolet on kulutettu itse ja toinen puoli on myyty verkkoon.

Tämä johtuu pääosin siitä, että pienet aurinkosähköjärjestelmät kytketään yleensä yhteen sähköverkon vaiheeseen ja paikallisen verkonhaltijan etäluettavat mittarit eivät netota tuotantoa yli vaiheiden edes hetkellisesti. Tämän takia verkkoon myydään ylijäämäsähköä siitä vaiheesta, johon aurinkosähköjärjestelmä on kytketty (myyntihinta noin 4 c/kWh), ja samaan aikaan ostetaan sähköä kahteen muuhun vaiheeseen (ostohinta noin 12 c/kWh).

Netottamattomuus voi pahimmillaan jopa kaksinkertaistaa järjestelmän takaisinmaksuajan. (lähde: Motiva)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s