Sähkölämmityksen ohjausjärjestelmä

teksti Pekka Hietala

Älykäs sähkölämmitys hyödyntää pörssisähkön hintavaihteluja. Helposti asennettava ja etäohjattava järjestelmä huomioi myös asukkaan asettamat perusparametrit ja laskee talon lämmitysaikataulun, joka painottaa kulutusta halvoille tunneille. 

 

Säästö perustuu pörssisähkön hintavaihteluun

Suomessa on 600 000 – 700 000 suorasähkölämmitteistä taloutta, joissa energialasku kirpaisee varsinkin talvikuukausina. Pelkän päivä- ja yösähkön hintaan perustuva sopimus tuottaa pientä porkkanaa vaikka isompiakin herkkuja olisi tarjolla.

Perinteisessä sähkösopimuksessa hinnan vaihtelu on tasattu yhdeksi hinnaksi, joka on kaikille aina sama. Sen sijaan pörssisähkön hinta määräytyy pohjoismaisen sähköpörssin (Noord Pool Spot) ilmoittaman Suomen hinta-alueen mukaan. Hinta määräytyy tunneittain, johon energian myyntiyhtiöt lisäävät marginaalinsa ja verottaja arvonlisäveron. Pörssisähkön tulevan vuorokauden tuntihinnat julkaistaan aina edellisen vuorokauden iltapäivällä.

Suomalaisten energiayhtiöiden kuluttajan pörssisähkön hintaan perustuvia sähkösopimukisa voi käydä vertailemassa vaikkapa osoitteessa http://www.sahkovertailu.fi

Tuntikohtaista hinnoittelua

Pörssisähkösopimuksen myötä halvimmat kulutustunnit ovat siis ennakoitavissa. Pelkän päivä- ja yösähkön hinnoittelueroon verrattuna asialla on merkitystä, sillä pörssisähkön hinta voi vaihdella jopa yli 50% vuorokauden aikana. On laskettu, että pörssisähkön keksimääräinen hinta on ollut markkinoiden halvin, vaikka siihen kaikkien pörssien tapaan liittyy riskinsä markkinavaihteluista.

Pörssisähkösopimuksen myötä myös kotitalouksien tarve ja motivaatio tuntikohtaiseen kulutuksenohjaukseen lisääntyy. Ajantasaiset tiedot pörssisähkön hinnasta voi ladata vaikka älypuhelimelle Fingridin kotisivuilta.

Sähkönkulutuksen manuaalinen ohjaus tuntikohtaisesti vaatisi kuitenkin valppautta. Lämmityksenohjauksessa patteriventtiilien käänteleminen tuntikohtaisesti on mahdoton urakka. Sen sijaan kodinkoneiden (pesu- ja tiskikone) ”täsmäkäyttö” voisi jo sujua mutta saavutettava kokonaissäästö jää vaatimattomaksi.

Tilausta ohjauspalvelulle

On syntynyt markkinarako yksikertaisille ja helposti asennettaville sähkönohjaussovelluksille kotitalouksissa ja tähän mahdollisuuteen on tartuttu. Suomessa saatavilla on ainakin There ja CleBox -palvelusovellus älykkääseen sähkönkulutuksenohjaukseen.

CleBox keskusyksikkö asennetaan sähkökeskukseen, johon se tarvitsee verkkovirran, sekä internetyhteyden.

CleBox keskusyksikkö asennetaan sähkökeskukseen, johon se tarvitsee verkkovirran, sekä internetyhteyden.

Asennettava laitteistokokonaisuus vaihtelee paitsi kohteen myös palvelupaketin tarjoajan mukaan. Asennustyö sinällään ei ole monimutkaista ja kaikissa tapauksissa tarvitaan keskusyksikkö, joka liitetään talouden kiinteään internetyhteyteen tai omaan mokkulaan. Lisäksi tarvitaan yksi tai useampi lämpötila-anturi keräämään lämpötilatiedot huoneistosta keskusyksikölle, sekä ohjausreleet lämmityspiireihin.

 

Cleworks – useampaankin rakennukseen skaalautuva ohjausjärjestelmä

Oululaisen Cleworksin tuote on CleBox sähkölämmityksen etäseuranta- ja ohjaussovellus, joka soveltuu kotitalouksiin ja vapaa-ajan asuntoihin. Lisäksi järjestelmä on laajennettavissa myös vaikkapa vuokrattaviin mökkikylin tai yhteisöihin, joissa vaikkapa mökin varaustietojen perusteella voidaan lämpötilaa nostaa valmiiksi tulevalle asukkaalle.

Tuotekehityksestä vastaava Pentti Palo kiteyttää lyhyesti CleBox palvelun keskeisimmät ominaisuudet asukkaalle. Palvelu hakee sähkön hinnat Nordpool-palvelusta sekä säätiedot ilmatieteen laitokselta, laskee kohteen sähkönkäyttösuunnitelman seuraavaksi vuorokaudeksi ja ohjaa sähkölaitteiden käyttöä sen mukaisesti. Mikäli käyttäjä muuttaa asetuksia, laskee palvelu saman tien uuden sähkönkäyttösuunnitelman.

Pörssisähkösopimukseen perustuvan hinnoittelun myötä palvelu kykenee hyödyntämään halvimmat tunnit koko vuorokauden ajan ja estämään sähkön käytön lämmitykseen kalleimpien tuntien aikana.

Esimerkkinä Palo antaa laskelman, joka perustuu toteutuneeseen sähkönhintaan viime vuoden lopulta. Energian hinnat (sis. ALV ja myyjän marginaalin).

Aikasähkö (www.sahkonhinta.fi) toistaiseksi voimassa oleva tarjoushinta on 4.9-8.2 c/kWh.

Nordpoolin lokakuun keskihinta oli 4.72 c/kWh

CleBox -ohjattu pörssisähkön keskihinta oli 4.14 c/kWh.

Kätevästi kännykältä tai päätteeltä

CleBox –palvelun myötä asukas voi itse seurata sähkön käyttöä ja määritellä erilaisia asetuksia omalta päätteeltään. Palvelun tehtävänä on huolehtia halvimpien tuntien hyödyntämisestä ja asetettujen lämpötila-arvojen noudattamisesta. Lämmityksen lisäksi laite voi toki ohjata muitakin sähkölaitteita.

CleBoxissa on kotona/poissa toiminto, jonka avulla voidaan pudottaa rakennuksen lämpötiloja poissaollessa huonekohtaisesti halutulla tavalla. Yleisenä nyrkkisääntönä pidetään, että yhden asteen pudottaminen sisälämpötilassa säästää lämmitysenergiaa noin 5%.

Laitteella voidaan ohjata lämmitystä sähkönhintaan perustuvan käytön lisäksi valitsemalla vaikkapa haluttu mukavuustaso. Mitä enemmän mukavuutta painotetaan, sitä tasaisemmin lämmitys tapahtuu ajallisesti. Tällöin sähkönkulutusta tapahtuu myös kalliimmilla tunneilla, kuin pelkästään hintaa painotettaessa.

Asennus

CleBox – järjestelmän osat ovat keskusyksikkö, releet ja lämpötila-anturit. Keskusyksikkö asennetaan normaalisti sähköpääkeskuksen yhteyteen ja liitetään internetiin joko kiinteällä laajakaistalla tai mokkulalla.

Releet asennetaan sähkökeskukseen lämmityspiirikohtaisesti (lattialämmityspiirit, seinäpatterit ja lämminvesivaraaja) ja maksimissaan releitä voi olla 12 kappaletta.

Lämpötila-anturit ovat langallisia ja niitä asennetaan rakennukseen tarpeen mukaan. Antureiden asennuksessa voidaan mahdollisesti hyödyntää esimerkiksi puhelinpistokkeilla ja hälytyslaitteilla jo olemassa olevaa valmista johdotusta. Muutoin johdotus on vedettävä keskusyksiköltä kohteeseen pinta-asennuksena tai koteloituna. Anturit voidaan yrittää ketjuttaa, jolloin keskusyksikölle ei tarvita, kuin yksi kaapeliveto huoneiden lämpötilojen mittaukseen. Jatkossa CleBox palveluun on tulossa myös langattomia antureita.

CleBox huoneistolämpötila-anturit ovat johdollisia mutta niiden asennuksessa voidaan hyödyntää olemassa olevaa johdotusta esim. tarpeettomaksi jäänyttä puhelinlinjaa.

CleBox huoneistolämpötila-anturit ovat johdollisia mutta niiden asennuksessa voidaan hyödyntää olemassa olevaa johdotusta esim. tarpeettomaksi jäänyttä puhelinlinjaa.

Tietolaatikko:

CleBox

  • Tarjolla on erikokoisia laitteistovaihtoehtoja. Perusmyyntipakkaus sisältää ohjausyksikön, 1 kpl muuntaja, 8 kpl releitä ja 3 kpl lämpötila-antureita.
  • Hinta (sis.alv) 1224 € + asennus 366 €, yht. 1590 €. (Asennus arvonlisäverovähennyskelpoinen). Voidaan hyödyntää kiinteä internetverkko. Jos tarvitaan mokkula, lisähinta on n. 5€/kk.

CleBoxin plussat ja miinukset:

+ peruspaketissa useampi lämpötila-anturi

-langalliset lämpötila-anturit

Lisää sähkölämmityksen ohjausjärjestelmistä TM rakennusmaailma lehdessä 6/2015

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s